Recept:
Fil:
Sitno izrezati 3 luka.
U tavu staviti:
– 5 supenih kašika ulja
– 300 – 400 gr mljevenog mesa
– 1 kafenu kašika soli, bibera i mljevene paprike.
Pržiti oko 10 -15 minuta na laganoj vatri.
—-
1 kg krompira izrezati na kriške
1 supena kašika soli
Kuhati 15ak minuta.
——
Sastojci za Bešamel sos:
– 2 supene kašike maslaca
– 100 gr brašna
– 600 ml mlijeka
– 2 kafene kašike soli, 1 kafena kašika bibera i mljevene paprike.
Stalno miješati, kada zakuha ostaviti na vatri još 2 minute.
——–
Tepsiju premazati maslacem, zatim slagati musaku sljedećim redosljedom:
– Dno tepsije premazati Bešamel sosom
– Poredati kriške krompira
– Zatim staviti fil
– Opet kriške krompira
– Na kraju razmazati Bešamel sos
———
Peći 30 minuta na 250 C stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.
————
Preliv:
– 700 ml mlijeka
– 2 jaja
– 2 supene kašike krem sira
– 1 kafena kašika suhog začina Vegeta, i pola kafene kašike bibera.
————-
Izvaditi Musaku iz rerne (ne isključivati rernu).
Presuti preliv i vratiti u rernu još 10 minuta na 250 stepeni C.
Prijatno!
CIJELI POSTUPAK POGLEDAJTE U VIDEO RECEPTU ISPOD: