Svijet

Danas posljednji ispraćaj Gorbacheva, bez državnih počasti

Mikhail Gorbachev - Reynaldo Paganelli / Nurphoto / AFP

Mikhail Gorbachev, posljednji sovjetski vođa i miljenik zapada koji je doživio propast svih reformi koje je zagovarao u svojoj domovini, bit će pokopan u subotu bez državnih počasti i bez prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina te zapadnih lidera.

Gorbachev je postao heroj na zapadu jer je pomogao okončati Hladni rat, omogućio je ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke i sklopio ugovor o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama.

No nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. To, kao i ekonomski kaos koji je uzrokovala njegova “perestrojka”, mnogi mu Rusi nisu mogli oprostiti.

Preminuo je u utorak u 92. godini, a Moskovljani će moći obići njegov lijes u impozantnoj Dvorani stupova, nadomak Kremlja, gdje su oplakivani bivši sovjetski čelnici.

Nije iznenađujuće što je Putin, dugogodišnji časnik KGB-a koji je raspad Sovjetskog Saveza nazvao “geopolitičkom katastrofom”, uskratio Gorbačovu državne počasti i rekao da je previše zauzet da bi prisustvovao pogrebu.

“Skroman” ispraćaj

Mnogi zapadni šefovi država i vlada u normalnim okolnostima bi bili prisutni, ali sada se drže podalje zbog ponora u odnosima između istoka i zapada nakon Putinove invazije na Ukrajinu u veljači.

Odlazećem britanskom premijeru Borisu Johnsonu i dvoje njegovih potencijalnih nasljednika zabranjen je ulazak u Rusiju. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da nije dobio pozivnicu, a njegova prethodnica Angela Merkel neće doći zbog ozljede koljena, piše Jutarnji.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh