Hrana i piće

Pun vitamina C i sumpora, protiv gljivica i čisti crijeva, djeluje čim ga pojedete

Praziluk je odavno popularan među onima koji žele da smršaju ili očiste organizam od toksina.

Praziluk - Lijekizprirode.com

Zahvaljujući obilju vitamina C i drugih hranljivih materija, čisti organizam i sprečava neke bolesti. Stari Egipćani i Grci su ga cijenili kao hranu i lijek.

U njemu možemo uživati tokom cijele godine, a jede se cijela biljka, pošto su listovi posebno bogati beta-karotenom i vitaminom C koji se gubi kuvanjem ili pečenjem, preporučuje se da se listovi češće jedu sirovi, npr. u salati.

Sa 100 g praziluka u organizam unosimo samo 61 kcal i 2,9 g ugljenih hidrata, ali zato dobijamo čak 1,8 g dijetetskih vlakana. Zbog toga je idealan za one koji paze na svoju težinu ili imaju problema sa neredovnom i tvrdom stolicom. Praziluk je blažeg ukusa i sadrži više proteina od crnog luka, pa je bolji izbor za ljubitelje sporta koji brinu o svom fizičkom zdravlju i izgledu mišića. Dobar je izvor vitamina B grupe, važnih za pravilno funkcionisanje nerava i zdravlje kože, prenosi B92.

Pravo je skladište gvožđa, mangana, kalijuma i magnezijuma, minerala koji se povezuju sa zdravljem kardiovaskularnog sistema. Jedan od njegovih najvrijednijih sastojaka je sumpor, koji gradi razne fitokemikalije u praziluku. Praziluk sadrži tiosulfonate, koji se pretvaraju u sulfide kada se biljka isiječe ili zgnječi. Sulfidi su fitokemikalije koje djeluju kao prirodni antibiotici u tijelu, pa doprinose prevenciji i liječenju bakterijskih infekcija.

Osim toga, snižavaju krvni pritisak i holesterol i tako pomažu u očuvanju zdravlja srca, mozga i krvnih sudova. Poznato je i da jačaju odbranu organizma, korisne su u prevenciji malignih bolesti, aktiviraju enzime koji učestvuju u detoksikaciji organizma. U praziluku ima i dosta eteričnih ulja koja podstiču lučenje probavnih sokova i mokrenje, zbog čega je poznat kao veliki prijatelj probavnog i urinarnog sistema. Zbog snažnog diuretičkog dejstva, ova namirnica ima značajno mjesto u dijetalnoj terapiji bubrežnih oboljenja.

Ovo povrće je veoma dobro protiv bakterija i gljivica u crijevima, a djeluje čim ga pojedete.Takođe, dobar je u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, a dobro utiče na izlučivanje urina. Obzirom da je najkorisniji za crijevnu floru, time pomaže i detoksikaciji organizma. Djeluje blago laksativno, a preventivno je namijenjen i protiv hemoroida. Sadrži i velike količine biljne sluzi, pa se u posljednje vrijeme praziluk sve više koristi kao ekspektorans.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh