Premda su nekada bili popularni samo u Japanu, odnosno Aziji, sada su za njima poludjeli i Europljani i ovi su kolačići veliki hit. Riječ je o popularnom Mochi kolačiću, koji dolazi u različitim oblicima od kojih je najpoznatiji daifuku.
To je okrugli kolačić punjen raznim sastojcima, poput kikirikija, crnog sezama, graha, a kako bi bio što atraktivniji oku dodaju mu se i razne boje.
Mochi se jede uz sve vrste jela, od juha do slanih jela, čak i zasezbno kao grickalica. Tijesto se priprema od rižina brašna, a priprema kreće dugotrajnim procesom mljevenja riže kuhane na pari ili u vodi, obično sorte mochigome i onda se oblikuje u gustu i homogenu smjesu, koja se potom se razvalja i oblikuje u loptice.
Opasan je
E sada, premda je ukusan i atraktivna izgleda, Mochi može biti i izuzetno opasan jer potencijalno može izazvati gušenje i smrt. To se u Aziji često događa tijekom novogodišnjeg slavlja, a razlog je taj što su Mochi kolačići vrlo gumasti i ljepljivi.
On se mora jesti u malim zalogajima, te ga treba oprezno i dobro sažvakati kako ne bi došlo do zapianjanja u grlu i gušenja. Kako navode japanski mediji većina onih koji završe u bolnici zbog gušenja su stariji od 65 godina i djeca, a svake godine Mochiji tamo oduzmu sve više života, prenosi klik.