“Možda izgledaju čišći nego što jesu, ali pladnjevi za hranu u avionima su često žarišta raznih bakterija; zato svima savjetujem da, ako ih planiraju koristiti, sa sobom u avion ponesu antibakterijske maramice i prebrišu ih. Naime ti se pladnjevi često ne očiste između dva ukrcaja, osobito ako je avion stao samo na kratko”, objasnila je stjuardesa Jane Hawkes.
Ona kaže i da se temeljito čišćenje aviona odvija tijekom noći ili tijekom planiranog održavanja, pa je avion najčišći na ranojutarnjim letovima. I premda većina misli da se prljavština na pladnjevima sastoji samo od mrvica i ostataka hrane ili pića, Jane tvrdi da to nije sve što se može naći na njima, piše Večernji list.
“Neki su putnici na pladnjevima čak i djeci mijenjali pelene, dok drugi na njima npr. spavaju”, rekla je. Navodeći dalje na što sve treba pripaziti, Jane podsjeća da drugo žarište bakterija mogu biti sigurnosni pojasevi koje dodiruju svi koji prolaze, a putnike upozorava i da obrišu kopče na sjedalima i naslone za glavu koje ljudi često slučajno dotiču dok u prolazu traže svoje sjedalo.
Također, budući da mnogi ljudi džepove na sjedalima koriste kao male kante za svoje smeće tijekom leta, Jane napominje da su i oni potencijalna mjesta zaraze.
“Budite oprezni sa džepovima na naslonu sjedala koji mogu biti puni iskorištenih maramica ili napola pojedene hrane jer se zna dogoditi da se ne provjeri uvijek sve prije nego se drugi putnici ukrcaju”, dodala je.
Na kraju još ističe i kako putnici mogu pomoći u zaustavljanju širenja bakterija: tako da iskoriste obilaske vrećice za smeće koje stjuardese nude tijekom cijelog putovanja, jer tako neće prazne paketiće i boce morati trpati u džepove naslona koji će ostati čisti. prneosi “N1“.