PRIPREMA:
4 velika patlidžana, izrezati na dužinu od 1 cm. Posoliti s obje strane i ostaviti 10ak minuta, zatim papirom pokupiti vodu.
Fil:
Izrezati 2 luka.
3 supene kašike ulja staviti u tavu i luk propržiti, dodati 200 gr mljevenog mesa i 100 ml paradajz sosa. Zatim začine: 1 kafena kašika soli, bibera i origana i sve pržiti oko 10ak minuta.
Bešamel sos:
- 2 supene kašike maslaca,
- 3 supene kašike brašna,
- 450 ml mlijeka,
Kuhati i stalno miješati dok se ne zgusne, zatim dodati 1 kafenu kašiku bibera i soli.
—-
PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
Poslažite sastojke sljedećim redosljedom:
Tepsiju premazati maslacem, pa dodati Bešamel sos zatim složiti prvi red patlidžana.
Pa patlidžane premazati Bešamel sosom, preko staviti cijeli fil. Narendati sir (Mozzarella), složiti drugi red patlidžana, premazati Bešamel sos preko patlidžana, pa narendati sir…
Na kraju presuti prezlu i origano.
—-
Peći na 220 C 20 minuta u već ugrijanoj rerni, tepsiju prekriti alufolijom, zatim skinuti foliju i peći još 5 minuta.