“Razlog je to što jaja ‘upijaju’ miris druge hrane u frižideru, što može da utiče na njihov ukus”, objasnio je on.
Ljuska od jaja je porozna pa zato može lako da ’pokupi’ druge mirise, a to ovaj kuhar, kako kaže, često u svom restoranu iskoristi da poboljša omlet. prenosi radiosarajevo
“Kad imam na primjer tartufe, stavim ih u posudu sa rižom i na vrh stavim jaja, pa sve poklopim providnom folijom i ostavim preko noći. Kad ujutro razbijem ta jaja koja su stajala pored tartufa i samo s njima napravim omlet, ona će imati ukus kao da je napravljena s tartufima”, rekao je James.
Gdje je najbolje držati jaja?
S druge strane, prema savjetu Agencije za standarde hrane, jaja je najbolje držati u frižideru, ali ako prema savjetu ovog kuhara želite to da izbjegnete, važno je da ih držite na nekom hladnom i suhom mestu, u hladnijoj prostoriji u kojoj se temperatura ne mijenja naglo, piše Večernji.