Recept:
- 2 čaše brašna (čaša od 250ml),
- 1 čaša šećera (čaša od 250ml),
- 1 mala kašika soli,
- 1 kesica praška za pecivo,
- Sjediniti suhe sastojke.
- 2 supene kašike ulja,
- 3 jaja,
- 1 čaša tople vode (čaša od 250ml),
- 1 čaša toplog mlijeka (čaša od 250ml),
—
Smjesu razdvojiti na 2 jednaka dijela;
- U jedan dio staviti 1 čašu brašna (čaša od 200ml),
- U drugi dio staviti 1 čašu kakao praha (čaša od 200ml),
….
CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:
Manju okruglu tepsiju premazati maslacom i posuti kakao prahom – staviti tamnu smjesu i peći na 180 stepeni oko 25 minuta u prethodno ugrijanoj rerni.
Manju okruglu tepsiju premzazati maslacom i posuti brašnom staviti bijelu smjesu i peći na 180 stepeni oko 25 minuta u prethodno ugrijanoj rerni.
Obje kore prerezati po sredini.
—
Krema:
- 500 ml mlijeka,
- 5 supenih kašika brašna,
Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Kada se krema malo prohladi dodati u nju
- 100 gr maslaca i
- 1 čašu šećera (čaša od 250 ml) i sve izmiksati…
Smjesu razdvojiti na 4 jednaka dijela:
Istopiti 50 gr čokolade s 2 supene kašike ulja i dodati u 2 dijela kreme a druga 2 ostaviti bijela.
Slaganje torte:
- Prvo crna kora – bijela krema,
- zatim bijela kora – crna krema,
- crna kora – bijela krema,
- i na kraju bijela kora crna krema.
Glazura:
- 20gr maslaca
- Pola čaše šećera (čaša od 250ml)
- 2 male kašike kakao praha
- 4 supene kašike mlijeka
….
Sve dobro izmiksati.
Smjesu kašikom kapati po torti.