Svaštara

Stručnjaci pojasnili: Evo da li se smije podgrijavati kafa

Da li ste jedan od onih ljudi koji zaborave na šoljicu kafe, a zatim je ponovo zagriju?

Ili skuhate previše kafe odjednom i morate da je ponovo zagrijete? Evo odgovora na pitanje da li je to zaista dobro.

Mnogi će vam reći da kafu nije dobro podgrijavati jer se ukus može promijeniti, a uz to potencijalno može i smanjiti sadržaj kofeina.
Christopher Hendon, docent hemije računarskih materijala na Univerzitetu Oregon, detaljno odgovara na pitanje da li je dobro podgrijavati kafu i zašto je nekada gorča.

Naime, ovaj napitak se sastoji od niza različitih kiselina ekstrahovanih iz zrna kafe, uključujući i kininsku kiselinu koja daje gorak ukus. Kafa je takođe puna različitih jedinjenja kao što su karbonil, sumpor-aliciklični aromatični benzenoid i različita heterociklična jedinjenja, prenosi Una.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh