Palestinska kuharica Cihan Sad, koja u Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom proizvodi domaću “prirodnu“ čokoladu, vremenom je svoju strast pretvorila u profesiju jer su njene slastice privukle veliku pažnju mušterija.
Sa oko dva miliona stanovnika, Gaza je jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, a šesnaestogodišnja izraelska blokada negativno utječe na ekonomski i društveni život Palestinaca koji tamo žive.
U Pojasu Gaze, gdje je stopa nezaposlenosti dosegla 47 posto zbog izraelske blokade, Palestinci pokušavaju zaraditi za život različitim inicijativama koje su pokrenuli unatoč ograničenim mogućnostima.
Jedna takva priča o snalažljivosti je o 40-godišnjoj Palestinki Sad, koja je počela raditi kao kuharica, a potom je razvila vlastiti posao proizvodnje domaće čokolade.
Sad s ograničenim sredstvima priprema čokolade bez aditiva u skromnoj porodičnoj trgovini. Čokoladni preljev ulijeva u kalupe raznih oblika, zatim u njega dodaje lješnjake, prirodni maslac i komadiće voća.
Sad je u razgovoru za AA kazala da već dvije godine pravi domaću čokoladu. Prodaju je prvo počela na društvenim mrežama, a potom i otvorila vlastitu radnju.
Aktivno sarađuje s brojnim nevladinim udruženjima koja se bave očuvanjem palestinske tradicionalne kuhinje, a na različitim kulinarskim takmičenjima je osvojila brojna priznanja.
“Kulinarstvo je važan zanat. Tradicionalni slatkiši i hrana prenose se generacije na generaciju. Palestinsko naslijeđe i kultura očuvani su i naši domaći proizvodi su konkurentni s uvoznim“, rekla je Sad.
Svoju proizvodnju čokolade započela je u jeku pandemije COVID-19 i posredstvom interneta brzo je privukla mušterije, a od ove godine ima i vlastitu prodavnicu.
“Edukovala sam se za proizvodnju kvalitetnih čokolada od prirodnih sirovina. Naši proizvodi su u potpunosti ručno rađeni i prirodni. Ne koristimo aditive. Kvaliteta čokolade napravljene od organskog kakao maslaca čini da proizvod privlači pažnju“, kazala je Sad.
O proizvodnji čokolade učila je i dok je pet godina živjela u Ukrajini, a sada je ostvarila svoj san o vlastitom poslu s čokoladom. Počela je proizvodnju s dva artikla, a danas proizvodi najmanje 20 artikala i posebno mnogo narudžbi dobija u praznično vrijeme.
Planira proizvoditi i čokoladu bez šećera koju će zasladiti stevijom.
“Iako nastojimo uhvatiti korak s inovacijama na ovom polju, zbog izraelske blokade ne možemo pristupiti svim resursima. Primjerice, neki uređaji i oprema, poput laserskih termometara, koji su iznimno važni u proizvodnji čokolade i omogućuju mjerenje temperature, zbog blokade ne smiju ući u Gazu“, pojasnila je Sad.
Dodala je da je za grupu Palestinki organizirala obuku za izradu čokolade kako bi se mogle usavršiti na tom polju.