Mnogi svoje obroke pojedu u tren oka, a posljedica toga je stresan i nezdravi život.
Ali sa jednostavnim, ali snažnim, činom sporijeg jedenja, možemo odmah da počnemo da mijenjamo stil života.
Dakle sljedeći put kada budete jeli, pobrinite se da to radite polako, bez žurbe. Za svaki obrok potrebno je nekoliko minuta više, a može imati velike učinke, piše Zen Habits.
Lakše ćete gubiti kilograme
Da li ste svjesni da vašem mozgu generalno treba oko 15 minuta da shvati da vam je želudac već prepun hrane? To je razlog zašto stalno jedenje u žurbi može dovesti do skupljanja viška kilograma – na kraju pojedete više hrane nego što je potrebno.
Prejedanje je definitivno ne, za svakoga ko želi da izgubi na težini jer uzrokuje da svoje tijelo zasipa viškom kalorija, nego što mu je potrebno.
Dobićete više esencijalnih nutrijenata
Da li ste znali da proces probave počinje u ustima? Žvakanjem hrane započinje proces razgradnje, a tečnostu vašim ustima takođe počinje da luči određene supstance za lakšu apsorpciju hranjivih sastojaka.
Žurba za stolom znači i ubrzavanje procesa probave, zbog čega većina hranjivih stvari u hrani ostaje zaključana.
Dakle, nije dovoljno da se odlučite za zdravu hranu – trebalo bi takođe da je konzumirate umjerenim tempom, kako biste bili sigurni da će vaše tijelo uživati u svim hranjivim sastojcima koje hrana sadrži.
Smetnje u digestivnom traktu
Morate da prestanete da začinjenu i masnu hranu krivite za svoju lošu probavu. Ponekad nije važno što jedete, već koliko brzo jedete.
Naravno, žurba sprečava vaše zube da odrade svoj dio u probavnom procesu, a to je razbijanje velikih komada hrane na manje komade kako bi se olakšalo želucu. Neuspešno žvakanje hrane može dovesti do problema sa probavom.
Osjećaćete se manje pod stresom
U današnje vrijeme količina stresa može lako da poraste. Odmor od silne užurbanosti može vam pomoći da se vaš um i tijelo opuste, čime ćete se zaštititi od potpunog stresa čak i kada nije kraj dana.
Svaki obrok je prilika da svemu okrenete leđa i provedete neko vreme fokusirajući se na hranu ispred vas. Zamislite jelo kao oblik meditacije – ono vas opušta dok ugađate vašim čulima ukusa i mirisa.
Manji rizik od dijabetesa
Kad već govorimo o prejedanju, to je nešto što nije samo užasno za vašu figuru već i za vaš pankreas. Jedenje više hrane nego što vam je potrebno uzrokuje proizvodnju više insulina, što je nešto što vas može dovesti u opasnost od dijabetesa tipa 2.
Studija koju su proveli litvanski stručnjaci otkrila je da su učesnici, koji su jeli brzo, bili 2,5 puta izloženiji riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su hranu konzumirali sporije. prneose “Nezavisne“.