Mnogi od nas gotovo svakodnevno konzumiraju jaja čija je ponuda po marketima posljednjih godina dosta raznovrsna. U ponudi se mogu naći jaja različitih veličina i oznaka, a šta nam tačno sve one govore, objašnjava Ana Banduka Todorović, nutricionista – specijalista javnog zdravlja.
Prije svega, kada govorimo o vrsti jaja, nutricionistkinja ističe da su prepeličja jaja ta koja su najzdravija jer u nutritivnom smislu imaju višestruko više nutritijenata u odnosu na kokošija. Takođe, značajan je faktor i to da li konzumiramo jaja koka iz kaveznog ili slobodnog uzgoja, a kako biste se uvjerili u kvalitet jaja, najbolje je da okrenete njihovu ambalažu gde ćete videti sitnu oznaku sa brojem koji označava poreklo jaja, odnosno o kakvom načinu uzgoja koka nosilja je riječ.
Šta označavaju brojevi na jajima?
0 – Jaja organski uzgoj
1 – Jaja koka iz slobodnog uzgoja
2 – Jaja iz podnog uzgoja
3 – Jaja iz kaveznog uzgoja
Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja, broj 1 jaja iz slobodnog uzgoja gdje kokoške provode vrijeme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani i slobodno se kreću.
Jaja srećnih koka?
Broj 2 označava podni uzgoj, ali iako se takva jaja prodaju pod sloganom “srećnih koka”, imajte u vidu da to nije slučaj jer su jednako zatvorena kao ona pod brojem 3, sa tom razlikom što se koke iz podnog uzgoja kreću u okviru zatvorenog prostora.
“Svakako su bolja jaja iz slobodnog uzgoja dobijena od koka koje kljucaju napolju i izložene su suncu, nisu zatvorene u kavezu. Na taj način koke apsorbuju D vitamin koji konzumiramo putem jaja, čistije su i nemaju puno hormona. Preporuka je da ko može kupi takva jaja jer je u pitanju zdravija varijanta”, kaže nutricionistkinja.
S druge strane, kada je u pitanju veličina jaja, navodi da ona nema nikakve veze sa njihovim kvalitetom, već je stvar samo ličnog afiniteta.
“Oznake na jajima označavaju njihovu porijeklo, a propisuje ih zakonska regulativa koja nam garantuje ispravnost jaja, da je ono bezbjedno za upotrebu”, ističe naša sagovornica.