Krompir je omiljena hrana polovine svjetske populacije, a jedna je od najčešćih namirnica i u našim kućama, piše 24sedam.
On je često glavno jelo, ali i glavni dodatak raznim jelima – i svuda se preporučuje da se prilikom pripremanja najprije oljušti, a zatim potopi u hladnu vodu i ostavi da odstoji oko pet minuta.
Dijetetičari i tehnolozi hrane tvrde da sam postupak nije loš, ali da postoje određene stvari koje moramo znati.
Krompir sječen na sitnije komade ne treba držati dugo u vodi, čak ni ako ga odložite u frižider.
Ukoliko krompir sječete na veće komade ili ga ne sječete uopšte, onda može stajati u vodi i do osam-dvanaest sati.
Kada potopite oljušteni i isječeni krompir u hladnu vodu, on otpušta skrob koji, ukoliko ga je previše, može da spriječi da se ovo povrće ravnomjerno termički obradi. Pritom višak skroba može da učini da tekstura krompira postane ljepljiva ili gumenasta spolja.
Gotovo svi automatski ubacuju oljušten krompir u hladnu ili vodu sobne temperature i to nije nimalo slučajno. Toplu vodu treba izbjegavati jer ona otežava odvajanje viška skroba.