Svaštara

BIT ĆE SVJEŽ I DO ŠEST MJESECI: NAJBOLJI NAČIN ZA ČUVANJE LUKA KOD KUĆE

Luk ima relativno dug rok trajanja, no on se može dodatno produžiti i na šest mjeseci ako ga pohranite na tamno, hladno, suho i dobro provjetreno mjesto.

ako u većini domaćinstava ljudi stavljaju namirnice u frižider kojoj žele produžiti rok trajanja, to za luk nije pametna ideja. U hladnom i vlažnom okruženju hladnjaka luk će s vremenom omekšati i početi se kvariti.

Dosta ljudi luk pohranjuju i u kuhinjske ormariće – to nije loša ideja ako odaberete mjesto koje se nalazi podalje od šporeta i pećnice. U suprotnom nagle promjene u temperaturi oko šporeta i pećnice negativno će utjecati na postojanost luka.

Stručnjaci se slažu da je najbolje mjesto za pohraniti luk podrum ili garaža – uz pravilan način skladištenja on će ostati svjež i do šest mjeseci.

Kad pronađete odgovarajuću lokaciju, važno je luk izvaditi iz kupovne ambalaže poput plastičnih omota, vrećica i mrežica. Luk nije poželjno držati u zatvorenoj plastičnoj ambalaži jer će se brzo početi kvariti.

Plastične vrećice omogućuju zadržavanje vlage, što može dovesti do plijesni ili nicanja luka. Umjesto toga luk je najbolje prebaciti u košaru ili papirnatu vrećicu kako bi zrak mogao normalno cirkulirati oko njega. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh