Studije su pokazale da jaja mogu pomoći i u mršavljenju, jer predstavljaju zdrav izbor za doručak bogat proteinima koji će vas dugo držati sitim.
Jaja imaju zaista impresivan nutritivni profil. Obiluju visoko kvalitetnim proteinima i sadrže obilje vitamina i minerala, poput vitamina A, D, vitamina B grupe i folata.
Uz to, bogata su kolinom, mikronutrijentom koji je važan za trudnice i bebe. I žumanac i bjelance sadrže proteine, a žumanac ima najveću koncentraciju masti, vitamina i minerala.
Jedno živo jaje sadrži oko:
71,5 kalorija
4,8 g masti
160 mcg vitamina A
56 mg kalcijuma
2 mcg vitamina D
475 mg riboflavina
89 mcg vitamina B12
47 mcg folata
1,05 mg vitamina E
0,75 mg niacina
1,75 mg gvožđa
Proteini iz jaja vas čine sitim i ubrzavaju metabolizam
Što se tiče procesa mršavljenja, proteini iz jaja pružaju dugotrajan osećaj sitosti, a to pomaže da tokom ostatka dana pojedete manje hrane i unesete u organizam manje kalorija.
Kod mršavljenja je veliki izazov kako ublažiti glad, a da i dalje ostanete u kalorijskom deficitu.
Odličan način da uspijete u tome jest da jedete hranu bogatu proteinima koja vas duže čini sitima.
Sa šest grama proteina po jaju, jaja su upravo takva namirnica kakva vam je potrebna.
Proteini bolje smanjuju glad od ugljenih hidrata ili masti zato što je potrebno duže vrijeme za njihovu probavu.
Proteini su korisni i za zdravlje mišića i pomažu da očuvate i izgradite mišićnu masu. A povećanje mišićne mase ima direktan uticaj na ubrzanje metabolizma.
Naime, mišići koriste više energije i troše više kalorija u mirovanju, a to znači – što više mišića imate, to će vaše tijelo djelotvornije trošiti hranu koju pojedete.
Najbolji izbor za doručak su jaja
Ljudi danas često počinju dan sa rafinisanim ugljenim hidratima poput žitarica, keksa, krofni i slično, a to može povećati rizik za gojaznost, pa čak i za razvoj dijabetesa tipa 2.
Kako jesti jaja
Ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko jaja treba da jedete, ali jedno jaje dnevno je prilično ispravna odluka. Na količinu holesterola utiče i unos zasićenih masti, a ne unos holesterola koji je prisutan u jajima.
Zasićenim mastima obiluju kobasice, koje često ljudi kombinuju sa jajima, pa je to ono što bi trebalo da izbegnete prilikom jutarnjeg obroka, pišu Nezavisne.
Zdravi načini pripreme jaja su:
kuhano jaje
kajgana ili jaje na oko, ali pržena na minimalnoj količini ulja (uvijek birajte zdraviju varijantu, poput maslinovog ulja)