Hrana i piće

ČUVENI KUHAR OTKRIO TRIK KAKO DA PRŽITE LUK, A DA NE USMRDITE CIJELU KUĆU: Potreban vam je jedan sastojak, stalno ćete ga koristiti

Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u cijelu kuću, kosu i garderobu.

Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbjeći.

Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.

Nakom sjeckanja crnog luka, potrebno je spustiti ga u tiganj sa zagrejanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.

Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Takođe, moguće je izbjeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lijepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška.

Ovaj trik takođe koriste i profesionalni kuhari.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh