Palačinke, slane ili slatke, su omiljene na ovim prostorima, a svako je bar jednom pokušao da ih napravi. Priprema smjese nije teška, jer se sastojci samo pomiješaju,ali ipak treba pogoditi pravu mjeru kako bi uspjela. Predlažemo da probate i arapski recept za palačinke koje se spremaju sa bananom, kvascem i kefirom, a koje će ispasti nevjerovatno mekane i vazdušaste.
Sastojci:
2 banane
1 kašičica suhog kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
3 jajeta
350 ml kefira
300 ml tople vode
350 g brašna
Priprema:
U blender stavite banane, suhi kvasac, šećer, so, kefir i jaja. Dobro izblendirajte, pa dodajte brašno i toplu vodu, pa opet izblendirajte. Sipajte smjesu u posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena. Tiganj lepo nauljite, pa pržite palačnike tako što ćete sipati kutlaču smjese.