Odgovor na ovo pitanje je potvrdan. Kafa se ne može vidno pokvariti poput mlijeka ili voća, na način da se ubuđa ili istruli, ali ipak može izgubiti svoje prvobitne karakteristike.
Naime, ako otvorenu kafu držite na sobnoj temperaturi, njen rok trajanja je od tri do pet mjeseci, a na to će uticati i mjesto na kome je čuvate.
Da se kafa pokvarila prepoznaćete po tome što je izgubila miris, a sam napitak ima ukus ustajalosti.
Ipak, za razliku od mnogih drugih namirnica, pokvarena kafa vam neće izazvati nikakve zdravstvene probleme kao što su mučnina, dijareja ili trovanje, već samo neprijatnost.
Kako sačuvati svježinu kafe?
Da bi kafa imala svoju prvobitnu svježinu, potrebno je da se čuva u posudi u koju dospijeva što manje kiseonika.
Takođe, potrebno ju je držati podalje od vlage, toplote i sunčeve svjetlosti.
Ako je ne držite u posudi već u pakovanju u kome ste je kupili, nakon korištenja “izduvajte” vazduh iz kesice, a onda je zatvorite i odložite.
Ono što može biti od pomoći pri čuvanju većih količina kafe jeste smiještanje u zamrzivač, pišu Nezavisne novine.