Ako vam se jede nešto slatko, a niste sigurni šta biste, naš današnji prijedlog je voćni kolač.
Sastojci
3 što zrelije banane (bez kore 370 g)
1 narendana jabuka (120 g)
2 jaja
2 pune kašike smeđeg šećera
100 g suhog grožđa
100 ml jogurta
1 kašičica cimeta
140 g bijelog brašna
140 g integralnog spelt brašna
1 kesica praška za pecivo
Priprema
Banane očistite i zgnječite viljuškom. Dodajte im narendanu jabuku, jaja, šećer, jogurt, cimet i suho grožđe i sve promiješajte viljuškom da se sastojci dobro sjedine.
U drugoj posudi pomiješajte obje vrste brašna sa praškom za pecivo, pa dodajte tečnoj smjesi i dobro promiješajte. Smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen pekpapirom ili ga podmažite i pospite brašnom. U pitanju je manji kalup za pečenje hljeba, dimenzija 24×10 cm.
Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni (sa ventilatorom) oko 35 do 40 minuta. Ostaviti kolač da se kratko prohladi u kalupu pa ga izvadite da se ne bi potpario i do kraja ga ohladite na rešetki. Ukoliko ga nećete odmah sjeći, uvijte ga u streč foliju i čuvajte na hladnom.