Hrana i piće

DOMAĆI KVASAC! Napravite sami, potrebna su vam samo 3 sastojka

Ukoliko znate i volite da mijesite hljeb, probajte sami da napravite kvasac.

Kvasac - Cajeviza.com

Sastojci:

1 šolja brašna

1 šolja mlake vode

1 kašika šećera, fruktoze ili melase (po želji)

tegla ili staklena posuda

Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mjestu, može i u blizini radijatora ali ne na njemu, jer direktni izvor toplote “ubija” kvasac. Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.

Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mjehurići na njemu i osetite miris vrenja. Ukoliko namjeravate redovno da mijesite hljeb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna, pa promešajte smesu, silikonskom ili drvenom varjačom.

Imajte na umu da testo od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamijesite uveče a pečete ujutro, piše Informer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh