Jedna porcija (jedna šoljica kuhanog) smeđe riže je odličan izvor magnezijuma i mangana, dobar izvor vitamina B1, B2, B3, B6, kalijuma, fosfora, kalcijuma, bakra i selena i sadrži vitamin B5, gvožđe, cink i selen navodi nutricionista Drew Hemler, prenosi MSN.
Smeđa riža ima malo masti, sadrži skoro 4 grama vlakana po jednoj porciji i antioksidanse. Vlakna u smeđoj riži pomažu vam da se duže osjećate sito, pa mogu biti od pomoći za kontrolu težine i gubitak težine, tvrdi nutricionistkinja Marcelli F. Chagas.
Smeđa riža ima više vlakana od obične riže. Vlakna pomažu u pravilnom funkcioniranju crijeva, osim što pomažu u kontroli glukoze u krvi. Uz to, cjelovita hrana je dobrodošla, kaže nutricionistkinja Cintia A. Silva.
Smeđa riža čuva mekinje i klice zrna, a u poređenju sa bijelim pirinčem, smeđa riža sadrži otprilike 70 posto više vlakana, tri puta više željeza, pet puta više kalija, dva puta više mangana i mnogo više magnezija, navodi nutricionistkinja Leticia Soares.
Smeđa riža je odličan izvor vlakana i hrana s niskim glikemijskim indeksom (GI). Vlakna održavaju probavni sistem zdravim i pomažu pri redovnom pražnjenju crijeva. Kako smeđa riža ima visok sadržaj vlakana i nizak GI, duže se osjećate sito, piše dijetetičarka Hannah Purtle. prenosi radiosarajevo