Takozvano ludo tijesto koje se pravi od svega šest sastojaka je sjajno rješenje, tim prije što može da stoji u frižideru danima i da po potrebi odvajate količinu koju ćete ispeći.
Sastojci:
1 kg brašna tip 400
500 ml kisele vode
40 g svežeg pekarskog kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
2 kašike šećera
3 kašičice soli
10 kašika ulja
Priprema:
U posudu sipajte 100 mililitara kisele vode, pa je blago zagrijte. Sklonite vodu sa šporeta, dodajte joj kvasac, šećer i malo brašna, pa razmutite i ostavite da zapijeni.
U veliku činiju sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac, so, ulje i postepeno sipajte preostalu kiselu vodu. Umjesite tijesto koje će biti meko i elastično. Kad testo počne da se odvaja od dlanova, pokrijte ga pamučnom krpom i ostavite sat vremena da narasta.
Ovako pripremljeno tijesto možete odmah da oblikujete u kifle, perece, štapiće…, i da ga stavite u tepsiju, pa da opet ostavite da odstoji sat vremena. Tad će biti spremno za pečenje u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni,
Preostalo tijesto stavite u nauljenu kesu moju ćete zavezati i držati u frižideru. Da bi peciva koja pravite od ovog tijesta bila vazdušasta i mekana obavezno ih ostavite da odstoje u tepsiji barem sat vremena prije pečenja, piše Telegraf.