Osim toga, pojedino voće i povrće sadrži hemijsku supstancu koja je zapravo neurotoksična i može da šteti kako djeci, tako i odraslima.
Dr Filgud je gostujući na Prvoj na početku otkrio šta su pesticidi, gdje ih najviše, a zatim se osrvnuo na njihovo uklanjanje.
“Pesticidi su proizvodi koji su hemijskog ili biološkog porijekla i oni služe za borbu portiv štetočina na biljkama. Neka svjetska istraživanja pokazaju da nema pesticida, ti usijevi bi bili 70 odsto manji, jer bi ih pojele štetočine”, objasnio je dr Filgud i dodao da postoje tri vrste pesticida – fungicidi (protiv gljivica), insekticidi (protiv insekata) i herbicidi (protiv korova).
Doktor je dodao da ukoliko se pesticidi pravilno koriste ne bi trebalo da imaju štete na ljudsko zdravlje, međutim zbog dobijanja što boljih prihoda, oni se i te kako zloupotrebljavaju. Prema savjetima dr Filguda, postojinačin kako da očistimo pesticide sa voća ili povrća prije same upotrebe. Potrebno je da ono odstoji nekih 30 minuta u vodi, dok salatu, na primjer, treba da peremo list po list.
“Jagode prema izveštajima imaju najviše pesticida, zatim špinat, grožđe, mandarine, pa i jabuke”, dodao je dr Filgud. S druge strane, radna grupa za Zaštitu životne sredine navela je listu najčistijeg voća, među kojima su se našli: ananas, kivi, dinja, avokado i kukuruz šećerac. Takođe, najmanje pesticida registrovano je kod luka, graška, patlidžana, brokolija, kupusa i gljiva.