Krompir je najrasprostranjenija namirnica i od njega mogu da se prave najrazličitija jela, obroci, salate… Lako se kombinuje sa drugim sastojcima, a kao prilog ovo povrće je definitivno najpopularnije. Ako volite hrskavi krompir uz meso onda zaboravite na pečeni, već napravite pire od njega i dodajte mu skrob, pa ispržite. Preukusan prilog koji niko neće odbiti.
Sastojci:
6 krompira
4-5 kašika kukuruznog skroba
Priprema:
Krompir skuhajte u ljusci, pa kada se ohladi oljuštite. Posolite i ispasirajte, a onda dodajte skrob i dobro sjedinite. Podijelite na nekoliko dijelova, pa svaki razvucite u tanji valjak. Isjecite i od svakog dela oblikujte lopticu. Uzmite cjediljku za sok i na malo nauljite. Blago spljoštite svaku lopticu, pa pritsnite na vrh cjediljke da oblikujete poluloptu. Pržite u zagrijanom ulju.