Prvih dana proljeća uberite cvijetove maslačka koji će vam poslužiti da napravite domaći med.
Potrebno je:
200 cvijetova maslačka
2 limuna
2 litra vode
2 kg šećera
Priprema:
Cvjetove maslačka berite u podne, kada je sunce u zenitu. Najbolje bi bilo da nađete livadu koja je daleko do puta i zaštićena od zagađenja. Kada uberete cvjetove operite ih hladnom vodom.
Stavite ih u šerpu i potopite sa 2 litra destilovane vode. Stavite na ringlu i kuhajte oko 20 minuta, poklopljene. Procijedite tečnost, dodajte šećer i ubacite oprana i isječena 2 limuna. Miješajte smjesu dok ne postignete gustinu meda. Sipajte vrelu tečnost u tegle i zatvorite.
Ako ne želite sa šećerom da pravite ovaj med, koristite livadski med, ali ga izmiješajte sa mlakom vodom u kojoj ste kuhali maslačak.
Naši stari su vjerovali da ovaj med spriječava kašalj, te da je dobar za čišćenje jetre i jačanje kostiju, piše Srbija danas.