On je prilika za tijelo da prekine noćni post, a mozak dobija svoj prvi izvor energije za dan koji je pred vama.
Odgovarajuće napajanje tijela i mozga tokom doručka ključno je za cjelodnevni fokus, jasnoću i energiju. Postoje izvrsne mogućnosti doručka za zdravlje mozga – i postoje neke – ne baš dobre.
Ovo je sedam najgorih namirnica za doručak i za mozak, prema psihijatru i nutricionistkinji Umi Naidoo.
1. Voćni smoothie koji je ‘prerušeni’ milkšejk
Iako se često preporučuje smoothie kao jednostavan, prenosiv način da spakujete snažnu količinu proteina i biljnih namirnica, postoje mnogi smoothieji koji su zaista prerušeni slatki milkšejkovi. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, često banane i manga s visokim glikemijskim indeksom, i šerbeti ili jogurti s ukusom voća – sadrže veliku količinu šećera.
Bez masti ili proteina koji bi smanjili efekte na povećanje šećera u krvi, takav smoothie može uzrokovati skok energije s posljedičnim padom samo nekoliko sati kasnije – što rezultira umorom, teskobom i razdražljivošću.
2. Voćne posude za doručak
Ima mesta za voće bogato antioksidansima za doručak, ali posude na bazi voća često služe kao dovoljno velike porcije da se prehrani porodica. Takođe, prelivene novitetima poput granole, slatkih kokosovih pahuljica i meda, često su pune šećera.
3. ‘Punjene’ kafe
Za mnoge je ispijanje dobre šoljice kafe omiljeni način za početak dana. Međutim, kad se kaže kafa, to može značiti nekoliko stvari – šoljica crne kafe, cappuccino s bademovim mlijekom ili slatku poslasticu. Poznato je da kafe mogu biti pune vještačkih aroma, rafinisanih šećera i mliječnih proizvoda i kao takve povećavaju upalu u tijelu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom.
4. Žitarice
Dok se samo nekoliko namirnica za doručak pravi tako brzo kao žitarice – jer morate samo dodati mleko – vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na kognitivnu funkciju tokom ostatka dana. Kada je reč o žitaricama, dobar je izbor onih s cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, zdravim masnoćama i tonama vlakana za hranjenje crijeva. Često, međutim, žitarice kupljene u prodavnici nude malo ovih hranjivih materija, i time propuštate priliku da prvo u danu unesete hranjive stvari koje jačaju mozak. Pokušajte sami da napravite domaću granolu ili mješavinu žitarica kako biste kontrolisali šećer i povećali unos hranjivih materija.
5. Burito za doručak
Dok se burrito za doručak može napraviti od zdravih sastojaka, njegova sama obloga uvodi nepotrebne jednostavne ugljene hidrate i rafinisani skrob. Da bi burrito bio zdraviji za mozak, preskočite omot i jedite domaća jaja, organski tofu, sveže povrće, crni pasulj i malo ljute salse.
6. Voćni jogurti
Voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, je poželjno konzumirati, zbog njegovih prednosti vlakana i polifenola, kao i grčkog jogurta s punomasnim mlekom ili alternativno bez mlečnih proizvoda, a koji podržavaju crevni mikrobiom.
Međutim, jogurt s ukusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je proveriti oznake hranjivih vrednosti – jer 4 grama šećera je 1 čajna kašičica pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 kašičica šećera u svom navodno ‘zdravom’ jogurtu za doručak. Uvek je bolje jutro početi s nezaslađenim jogurtom, dodati naseckano voće po izboru i preliti ga cimetom i medom.
7. Kombinacija krofne i kafe
Iako su laki, prenosivi i široko dostupni, krofne i kafa ne pružaju prikladan temelj za koncentraciju i raspoloženje tokom dana. Krofne su bogate rafinisanim ugljenim hidratima i često se prže u uljima, što može kratkoročno izazvati pomutnju u mozgu, a dugoročno lošije pamćenje.
Kvalitet doručka je neraskidivo povezan s kvalitetom kognitivne funkcije tokom cijelog dana. Iako je popularan izbor ovog obroka lako dostupan, namirnice poput ovih gore nisko su na listi hrane zdrave za mozak, donosi MBG, a prenosi 24sata.hr.