Šta da jedete kad ste na dijeti? To je pitanje koje postavljaju svi koji pokušavaju da smršaju, a znamo da su mnoge namirnice na spisku “zabranjenih”.
Među njima su one bogate ugljenim hidratima, koje izbjegavamo bojeći se gojenja. Stručnjaci kažu da nisu baš sve nedozvoljene i da možete ipak da ih uvrstite u jelovnik.
Krompir je pun skroba, ali možete da ga koristite čak i tokom dijete, pod uslovom da ga pripremate na poseban način. Možete čak i da ga pečete, ali je važno da ga prvo prokuhate kako biste uklonili što više skroba. Zatim ga ocijedite i pecite na što manje masnoće. Takođe, kombinujte ga sa salatom, a ne sa nekom drugom namirnicom bogatom ugljenim hidratima.
Pirinač je, slično krompiru, pun skroba, pa i za njega važi pravilo da ga treba skuhati u dosta vode i zatim ocijediti. Broj kalorija se, kažu nutricionisti, može čak prepoloviti ukoliko kuhanom pirinču dodate malo masnoće. Na primjer, na porciju pirinča, umiješajte ravnu kašičicu maslinovog ulja, a time će jelo postati i ukusnije, a pirinač promijeniti strukturu i biti manje kaloričan.
Proteinski napici su veoma varljivi – u kupovnim verzijama ima dosta šećera. Međutim, ako pravite domaći šejk, bez šećera i sa dosta proteina, niste u opasnosti da se od njega gojite. Naravno, ne pretjerujte sa količinama.
Jaja, takođe, ne treba u potpunosti izbjegavati, jer su izuzetno važna kao izvor kalcijuma, proteina i vitamina D. Jedite ih barena, poširana ili pečena na foliji, piše Lepa i srećna.
Ovsena kaša može da bude, slično proteinskim šejkovima, “rizična”. “Instant” kaša je puna šećera, a ona koju sami spremite kod kuće zavisi samo od vas!