1. Povrće
Ono mora biti najzastupljenije u vašem ručku. Povrćem u organizam unosimo esencijalne vitamine, minerale i fitokemikalije, spojeve koji se u ljudskom organizmu bore protiv raznih bolesti. Povrće s visokim udjelom vlakana poput brokule, prokulica, špinata, graška, kukuruza, leće i kelja dodatno će vam pomoći u mršanju, zato povrće uvrstite u svakodnevni jelovnik.
2. Nemasni proteini
Piletina, puretina i junetina, jaja, losos, bakalar i tuna – ti nemasni proteini duže će vas držati sitima, za razliku od ugljikohidrata i zasićenih masti nakon kojih se osjećaj gladi brzo vraća. Ako niste vješti u spremanju peradi, provjerite trikove za pečenu piletinu.
3. Cjelovite žitarice
Hljeba se ne morate odreći, samo bijeli hljeb morate zamijeniti onim od cjelovitih žitarica. Mnoga istraživanja potvrdila su da ljudi koji jedu 2 do 3 porcije cjelovitih žitarica dnevno imaju oko 2,4 posto manje tjelesne masti i 3,6 posto manje abdominalne masti od ljudi koji ih uopće ne jedu.
Jedan komad hljeba od cjelovitih žitarica jednaka je jednoj potrebnoj porciji, stoga za ručak slobodno možete pojesti jedan sendvič. Dodatni izvor cjelovitih žitarica može biti zob, kvinoja ili smeđa riža, piše Ljepota i zdravlje.