Zdravlje

Ni previše, ali ni premalo soli nije dobro za srce

Ni premalo soli nije dobro za zdravlje. Evo šta savjetuju stručnjaci!

Solnica - Blogspot.com

Konzumiranje previše soli povezano je sa visokim krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima i moždanim udarom, što je navelo Upravu za hranu i lekove SAD. I dok prosječan amarikanac obično konzumira 3,4 grama dnevno, ni mi ne kaskamo previše. Volimo da posolimo svaku hranu, od salata do pečenja i supa.

Inače, preporučena dnevna količina soli u ishrani je između 1,5 i 2,3 grama, što otprilike predstavlja jednu ravnu kašičicu. S druge strane, kao i u svemu potreban je balans, ni premalo soli nije dobro po zdravlje. Istraživači na Medicinskom fakultetu Univerziteta Krejton u Omahi, Nebraska, otkrili su da premalo natrijuma u ​​ishrani može da dovede pacijente sa srčanom insuficijencijom u veći rizik.

“Naši nalazi su pokazali da je ograničavanje natrijuma u ​​ishrani na manje od uobičajene preporuke bilo kontraproduktivno u liječenju srčane insuficijencije”, rekla je dr Anirud Paličerla, autor studije.

Ukupno, skoro 3.500 pacijenata sa srčanom insuficijencijom je bilo uključeno u studiju, koja je predstavljena na Svjetskom kongresu kardiologije. Naučnici su utvrdili da su pacijenti čiji je unos natrijuma pao ispod 2,5 grama dnevno imali 80% veću šansu da umru od onih koji su konzumirali više, što je navelo istraživače da veruju da prekomjerno ograničavanje nema koristi za ove pacijente.

Međutim, stručnjaci se i dalje drže racionalnog unosa soli. Upravo, ova studija pokazuje da bi fokus trebalo da bude na uspostavljanju bezbjednog nivoa potrošnje natrijuma umjesto na pretjeranom ograničavanju natrijuma, piše Mondo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh