I dok pojedine namirnice mogu da pomognu u izliječenju upala, dotle neke druge mogu da budu odgovorne za njihovu pojavu, piše Love Your Self Magazin.
Poznato je da bobičasto voće, brokoli, prokelj, pečurke, kurkuma i zeleno lisnato povrće mogu da smanje upale. Ali, isto tako, postoje i namirnice koje pojačavaju ili izazivaju upale, posebno kada ih konzumiramo u većim količinama.
“Postoji pet glavnih kategorija namirnica koje stimulišu upalu. Sa njima bi trebalo biti posebno oprezan i izbegavati njihovu prekomernu konzumaciju – kaže Eumenis P. Karafilidis, klinički dijetetičar”, nutricionista.
On ujedno i otkriva o kojim kategorijama namirnica je riječ.
1. Šećer
Smanjeni unos šećera može da napravi veliku razliku kad je reč o upalama.
Primjera radi, konzumni šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze povećavaju biomarkere zapaljenja u tijelu.
2. Prerađeni ugljeni hidrati
Kao i šećer, i rafinisane ugljene hidrate takođe bi trebalo unositi u veoma malim količinama kako biste spriječili upale. Kad jedete hranu bez vlakana, tijelo proizvodi insulin da bi vezao glukozu iz krvi i vremenom proces lučenja insulina postaje nekontrolisan.
Dakle, pankreas proizvodi sve više i više insulina da bi završio biohemijski proces.
3. Mesne prerađevine
Mnogo je razloga zbog kojih se preporučuje izbjegavanje mesnih prerađevina, a upala je samo jedan od njih. Mesne prerađevine su dugo dovođene u vezu sa porastom srčanih bolesti, dijabetesom, rakom želuca, rakom debelog creva i, naravno, upalama jer sadrže napredne krajnje proizvode glikacije (AGE).
AGE su, zapravo, štetna jedinjenja koja nastaju kada se hrana, kao što je meso, prerađuje na visokim temperaturama. Obilje ovih jedinjenja u tijelu je povezano sa razvojem bolesti kao što su Alchajmerova bolest i dijabetes, pa je važno ograničiti njihovu potrošnju.
4. Alkohol
Crveno vino u umjerenim količinama može da bude od koristi za srce, ali ima mnogo štetnih efekata kada se konzumira u prekomjernoj količini, od kojih je jedno povećanje upale u organizmu.
Naime, kad se alkohol razgradi, on proizvodi toksične nusproizvode koje mogu da oštete ćelije jetre i da oslabe imuni sistem.
5. Transmasne kiseline
Transmasne kiseline ili hidrogenizovane masne kiseline dovode se u vezu sa srčanim oboljenjima i demencijom.
“Iz tog razloga, njihovo štetno dejstvo na različite oblasti ljudskog zdravlja nameće imperativ da obratimo pažnju na etikete kako bismo izbjegli sastojke kao što su hidrogenizovana ili djelimično hidrogenizovana ulja”, kaže nutricionista Karafilidis, piše Nezavisne.