Možete ih praviti i u slanoj i u slatkoj varijanti, a njihova najveća prednost pored neodoljivog ukusa, jeste i brzina pripreme. Prijatno!
Potrebni sastojci:
– 750 grama brašna
– 150 grama putera
– 1/2 litra mlijeka
– 50 grama svježeg kvasca
– 1 jaje
– malo šećera
– 125 g šećera u prahu (ako želite slanu varijantu, izbacite ovaj korak)
– 30–40 g otopljenog putera za premaz
Priprema:
Prokuhajte mlijeko pomiješano sa šećerom u prahu i puterom. Potom u smjesu dodajte svjež kvasac. Dodajte i so i brašno, pa umijesite glatko tijesto.
Od dobijenog tijesta oblikujte kiflice i filujte po želji, pa ih premažite otopljenim maslacom i poredajte na podmazan pleh. Prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi.
Prije pečenja svaku kiflicu premažite smjesom od umućenog jaja i malo soli. Pecite ih 8 minuta na 250 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni, piše Pressmediabih.com.