Salata od zgnječenih krastavaca omiljena je u Kini, a da biste je prepisali od Kineza, sve što trebate napraviti jest narezati ih na ploške, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i prijeći nekoliko puta valjkom.
Poanta nije da ih rasturite, nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u ploškama popiju preljev. Budući da valjak neće svaku plošku zgnječiti na isti način, tekstura će biti raznolika, a u tome i jest poanta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede. prenosi n1
Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti. Zbog toga će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i bibera, većina će se ocijediti.
Sastojci za salatu od krastavaca:
12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)
1 i 1/4 kašikice soli
1/4 šoljice preljeva za salatu
Preljev:
1 češanj bijelog luka ili ljutika
1/2 šoljica octa ili limunova soka
1/2 šoljica maslinova ulja
1-2 kašike neutralnog meda
1 kašika senfa
1/2 kašikice soli
1/2 kašikice bibera
Priprema salate od krastavaca:
Napravite preljev. Usitnite luk ili ljutiku, stavite u staklenku i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šoljice, a ostalo čuvajte u frižideru najduže sedmicu dana. Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje ploške. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu. Kako navodi Punkufer, pospite krastavce kašikicom soli pa ostavite pola sata i izlijte tekućinu koju su pustili. Začinite s četvrtinom šoljice preljeva, 3/4 kašikice bibera i 1/4 kašikice soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Kušajte i dodatno začinite prema potrebi.
Savjet: Kao preljev za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršina, bijelog luka s nekoliko kapi limunova soka.