U osnovnom receptu za palačinke nema ničeg ekstravagantnog i kompliciranog – samo pet uobičajenih sastojaka u omjeru koji garantira uspjeh. Sve što trebaš je pripremiti sastojke, zasukati rukave i baciti se na pripremu omiljene poslastice.
Sastojci – za smjesu za palačinke
300 ml mlijeka
2 veća jaja
30 ml ulja ili otopljenog maslaca
2 kašičice šećera
prstohvat soli
130 g glatkog brašna
1 kašika ruma, ribana korica limuna, po želji
Sastojci – za pečenje
15 – 30 g omekšalog maslaca ili suncokretovog ulja
Stavi mlijeko i jaja u zdjelu i miješaj dok se sastojci ne sjedine.
Dodaj ulje ili maslac, a zatim brašno, so i šećer. Miješaj (Ili miksaj) dok ne dobiješ glatku smjesu.
Pokrij tijesto i ostavi da odstoji najmanje 20 minuta. Tijesto se može držati u frižideru i preko noći.
Zagrij tavu na srednjoj vatri.
Na zagrijanu tavu stavi sloj maslaca.
Uvijek prvo izmiješajte tijesto prije nego što izlijete smjesu za palačinku na tavu.
U vruću tavu ulij 1/4 šoljice tijesta te smjesu tanko rasporedi tako da prekrije dno tave. Pazi da tijesto bude što je moguće ravnomjernije raspoređeno.
Peci palačinke dok rubovi ne počnu rumeniti i postanu pomalo hrskavi (oko 30 sekundi). Preokreni palačinku i peci je još 10-15 sekundi s druge strane.
Pečene palačinke slaži na tanjur, a zatim ih posluži uz omiljeni džem ili čokoladni namaz!