Često od osoba koje su odlučile smršavjeti čujemo da izbacuju kruh iz prehrane jer tako ubrzavaju gubitak kilograma.
Hljeb je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje odrazit će se na tijelo te će dovesti do gubitka kilograma. Ipak, nije riječ o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.
Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja skuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
Manja potreba za hranom
Poznato je da ugljikohidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izaziva osećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega kruh utječe na kilograme budući da je prepun ugljikohidrata.
o ne znači da u potpunosti trebate izbaciti kruh iz prehrane, već samo da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim koji je napravljen od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.
Više energije i bolja probava
Bijeli hljeb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz jelovnika i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava počinje normalan i olakšan rad.
Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez poteškoća, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se javlja osjećaj malaksalosti i umora.
I nutricionistkinja Kacie Barnes ističe da je važno unositi ugljikohidrate u tijelo u umjerenim količinama i to je stvar koju ne smijete zaboraviti.
„Uključivanjem ovih namirnica u prehranu unijet ćete dovoljno vlakana, željeza, folata i magnezija, bit ćete siti i imat ćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su dijelovi najbolji za vas“, ističe Barnes,piše N1