Svaštara

Restorani počeli naplaćivati kazne gostima ukoliko ne pojedu sve sa tanjira

Francuski restorani smislili su novi način kako se boriti protiv otpada hrane. Gostima koji ne završe jelo, naplaćuju kaznu od pet eura (9.80 KM).

Iako su zasad na ovaj način skupili tek 45 eura (88 KM), vlasnici kažu kako je naplata ovog dodatka stvar prinicipa te da gostima koji ne dovrše svoje jelo žele ukazati da su bez poštovanja.

Zasad je riječ o dva restorana u Quimperu s principom posluživanja putem švedskog stola – L‘Atlantis i L‘Aigle royal u kojem gosti sami određuju koliko će pojesti te stavljaju hranu na tanjir, a to naravno proizvodi veliku količinu otpada.

Prvi restoran, piše francuski The Connexion, poslužuje između 300 i hiljadu ljudi dnevno, a drugi između 180 i 600 ljudi, a njihovi vlasnici Sarah i J.-P. Xu kažu kako su gosti unaprijed obaviješteni o ovoj praksi te da većina nema zbog toga nikakve zamjerke.

“Željeli smo našim gostima osvijestiti problem otpada od hrane, kao i sve veći problem nabave svježih namirnica”, kazali su za francuske medije.

I kuhinjsko osoblje educirano je da maksimalno pazi na smanjanje otpada hrane, da namirnice pohranjuju na način da one što duže zadrže svježinu te da poslužuju razumnu količinu hrane.

“Ljudi su sve više osviješteni o ekološkim problemima, a sada kada nam dolaze, primjećujemo da posebno paze na količinu hrane koju djeca stavljaju na tanjir”, kazao je vlasnik gospodin Xu.

Inače, u Francuskoj se svake godine baci oko 10 miliona tona hrane, što preračunato u novac znaci da se baci otprilike 16 miliona eura (više od 31 milion KM) godišnje.

Jedno istraživanje u Francuskoj pokazalo je da otpad hrane čini čak trećinu ukupne konzumacije hrane u toj zemlji. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh