Zdravo, lagano i jako ukusno jelo, koje se brzo i jednostavno priprema – sočna piletina na francuski, oduševit će sve.
Sastojci
1 limun
4 komada pilećih prsa, otkoštenih
½ šoljice oštrog brašna + dodatno ½ kašičice brašna
½ kašičice soli
¼ kašičice svježe mljevenog crnog bibera
2 jaja
3 kašike maslinovog ulja
1 šoljica pilećeg temeljca
¼ šoljice suhog bijelog vina
4 kašike maslaca
1 kašika nasjeckanih listića svježeg peršina
Postupak
Naribajte koricu 1/2 limuna i odložite sa strane. Limun prerežite na pola – iz polovice na kojoj je naribana korica iscijedite sok – trebat će vam 1 i ½ kašika. Preostalu polovicu limuna narežite na tanke kolutove.
Pileća prsa stavite između dva komada plastične folije i tucite ih čekićem za meso dok ne dobije šnicle debele oko 7 mm.
Pola šoljice brašna izmiješajte sa solju i biberom na velikom plitkom tanjiru. Jaja razbijte u duboki tanjir i lagano istucite viljuškom.
Pileća prsa prvo umočite u jaja, potom u začinjeno brašno.
Zagrijte 1 i ½ kašike maslinovog ulja u tavi, stavite 2 komada pilećih prsa u zagrijano ulje. Pržite oko 5 minuta, dok lagano ne posmeđe. Okrenite i pržite oko 4 minute na drugoj strani, dok ne dobije smećkastu boju i meso ne bude potpuno pečeno.
Maknite meso iz tave, dodajte ostatak ulja i ispržite preostala 2 komada mesa na isti način. Kad meso izvadite iz tave, pokrijte ga aluminijskom folijom kako bi ostalo toplo.
Na ostatak ulja od prženja ulijte bijelo vino i pričekajte da se sve što se primilo na dno tave ne rastopi. Potom dodajte temeljac pomiješan sa 1/2 kašike brašna, maslac, sok od limuna i limunovu koricu.
Pustite da krčka 5 minuta, dok se umak lagano ne zgusne.
Pileća prsa vratite u tavu, zajedno s okruglim kriškama limuna te polovicom količine peršuna i pustite da krčka oko 2 minute. Poslužite posuto ostatkom peršina.