Hrana i piće

Jedemo je svakog dana, a ugrožava zdravlje: Ovo je najgora hrana za povišen holesterol

Hrana iz pekare često je vrlo siromašna hranljivim sastojcima, a bogata svim onim što ne želimo u svom organizmu

Hamburger - Fokus.ba

Povišen holesterol u krvi spada u česte zdravstvene probleme kojih nismo svjesni jer isprva ne odaju jasne simptome, pa ga često nazivaju “tihim ubicom”.

Povišen holesterol

Holesterol je neophodan za normalan rad ćelija i čini ćelijske i intraćelijske membrane, a u nekim organima i organskim sistemima u organizmu ima vrlo važne uloge, poput, recimo, sinteze žučnih kiselina u hepatocitima.

Problem, međutim, nastaje ukoliko je on povišen, a stručnjaci naročito upozoravaju na LDL holesterol, koji vjerovatno znate kao “loš holesterol”.

Ukoliko on premaši normalne vrijednosti, višak se lijepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, čime može da dovede do šloga, ateroskloroze, povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, kamenca u žučnoj kesi itd.

Brojna istraživanja ukazala su na vezu između ishrane i holesterola u krvi, a kao što postoje namirnice koje mogu pomoći u snižavanju holesterola, tako je utvrđeno i da je određena hrana opasna za ljude kojima je ova supstanca povišena.

Škola medicine Univerziteta Harvard objavila je na svom portalu spisak četiri grupe hrane koje bi trebalo izbjegavati, a naglašeno je da treba pripaziti s namirnicama bogatim zasićenim mastima.
Crveno meso

Govedina, svinjetina i jagnjetina su puna zasićenih masnoća, a harvardski stručnjaci ističu da ova crveno meso ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane već samo ograničiti njihov unos, odnosno jesti ga povremeno. Štaviše, harvardska Škola medicine navodi ograničenje porcije na 3 unce, odnosno 85 grama, a savjetuje i da radije biramo nemasne komade kao što su pečenica, svinjski put ili file.

Kako se navodi, idealno je da se crveno meso zamijeni proteinima s niskim udjelom zasićenih masti i holesterola, kao što su pileća i ćureća prsa bez kože, zatim riba i grah, prava riznica biljnih proteina.
Pržena hrana

Hrana pržena u dubokom ulju, poput pilećih krilaca, spada u najgore kada je u pitanju holesterol jer prženje povećava kaloričnost hrane.

Zbog toga je preporučljivije jesti pečenu hranu ili makar koristiti fritezu i maslinovo ulje.

Prerađeno meso

Mnoge studije dokazale su da mesne prerađevine ne bi trebalo često da budu zastupljene u ishrani. Pored toga što prolazi kroz složenu preradu, obično se za viršle, paštete, salame itd. koristi najmasnije crveno meso.

Možda kobasice od piletine ili ćuretine djeluju zdravije, ali čak ni one nisu bez holesterola, napominju s Harvarda.

Pečeni proizvodi

Keksovi i peciva koja se prave od velike količine putera i margarina obiluju holesterolom. Hrana iz pekare često je vrlo siromašna hranljivim sastojcima, a bogata svim onim što ne želimo u svom organizmu, poput šećera i zasićenih masti, koji dokazano podižu nivo holesterola u krvi.

Njih se ne morate zauvijek odreći, ali se trudite da ih jedete rijetko i da ne kupujete gotove proizvode, već da pravite domaća peciva, kao i da umjesto putera koristite zdraviju alternativu. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh