BIZnews

Na Vlašiću u toku dva projekta vjetroelektrana

Vjetropark VP Energokul predviđen je s kapacitetom od 200 MW, a projekt VE Vlašić sa deset turbina od po 5 MW.

vjetroelektrana - Pexels

Dok se državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) sprema da nakon višegodišnjih priprema počne graditi svoju vjetroelektranu VE Vlašić snage 50 MW, ponovno su se pojavili projekti za još dvije investicije na istoj planini.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je zahtjev travničkog Energokula da se utvrdi da li će za vjetropark snage 200 MW biti potrebna studija procjene utjecaja na okoliš. Lokacija objekta VP Energokul nalazi se na području općina Travnik, Jajce i Dobretići u Srednjobosanskom kantonu.

Prvo odobrenje za priključenje vjetroelektrane na prijenosnu mrežu Energokul je dobio prije godinu dana. Lokacija je na koncesijskom području Ranča – Dobretići – Vitovlje Malo, utvrđenom u prostornom planu kantona.

Vjetroelektrana bi se prostirala na 28,3 četvorna kilometra na planini Vlašić. Iz zahtjeva je vidljivo da Energokul planira graditi objekt u dvije faze, od kojih bi prva bila snage 140 MW. Projektom su predviđene 34 turbine promjera do 155 metara i maksimalne snage 6 MW. Oni bi bili postavljeni na tornjeve do 102,5 metara, navodi se u dokumentu.

Tvrtka je 2016. potpisala ugovor o koncesiji, a do početka oktobra 2027. planira pustiti u rad VP Energokul.

Drugi projekt, VP Vlašić, datira barem iz 2015. godine, kada je njegov izvorni nositelj TLG iz Travnika dobio inicijalnu saglasnost za priključak na mrežu i okolišnu dozvolu. Tada su se ekolozi i stočari bunili protiv četiri koncesije za vjetroparkove na planini, od kojih je tvrtka imala dvije: Galica i Devečani.

U međuvremenu je TLG prenio prava za VP Vlašić na lokaciji Devečani na Vjetroelektrane Čardakov, registrirane u istom gradu. Također je podnijela zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš nadležnom federalnom ministarstvu.

Projekt je do 50 MW, koji se sastoji od deset vjetroturbina. No, firma prvo treba krenuti s mjerenjima vjetra na Vlašiću, prenosi BalkanEnergyNews.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh