Potrebno je:
1 kg brašna T.1100
30 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
550 ml mlake vode soli
1 kašičica ravna soli
3 kašike maslinovog uljaPriprema:
U malo tople vode izmrviti kvasac, dodati šećer i promešati. Ostaviti da zapeni. Sipati u vanglu brašno, vodu i kvasac. Izmešati, dodati ulje i so i dobro rukama obraditi.
Ostavitri da odmara 30 minuta. Istresti na sto, malo razmesiti, pa izdvojiti po 300 gr loptice i rukom oblikovati. Pokriti da odmori 6 minuta,piše Informer
Razvijati svaku lopticu veličine pleha rerne. Pleh obložiti pek papirom . Uvijati testo u tanke rolnice i ređati u pleh, savijati papir da se rolmice ne dodiruju.
Oštrim nožem koso malo zaseći na tri mesta. Pokriti da odmaraju 10 minuta, pa peći na 220 stepeni, pa smanjiti na 200 stepeni i peći francuski hleb 45 minuta da budu baš reš .