Stručnjak za medicinu protiv starenja Vićinte Mera uvrstio ih je na svoju listu najboljih namirnica za usporavanje procesa starenja. Pored toga, drugi stručnjaci su istakli i druge prednosti koje ova vrsta ribe nudi.
Sardine su dobra hrana za mozak
Jedan od najkorisnijih aspekata sardina je vezan za način na koji poboljšavaju funkciju mozga i naše raspoloženje.
Sardine imaju visok sadržaj vitamina B12, koji pomaže u ravnoteži nervnog sistema.
„Sardine obezbjeđuju esencijalne hranljive materije za mozak i utiču na sintezu neurotransmitera koji su neophodni za održavanje dobrog raspoloženja i normalnih intelektualnih funkcija“, objasnila je dr Mar Mira za „Vogue“.
Dobre su za kosu, kožu i nokte
Farmaceut Tereza Kliment tvrdi da ulja u ribi poput sardina mogu spriječiti gubitak kose.
Slično tome, stručnjak za ljepotu i zdravlje Klaudija di Paolo kaže da bira masnu ribu poput sardina kako bi spriječila opadanje kose zahvaljujući visokim nivoima proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.
Važnost vitamina D
Profesor i doktor biohemije i molekularne biologije Oskar Lorenco navodi da vitamin D učestvuje u više od 200 tjelesnih funkcija koje utiču na niz različitih oblasti, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće.
„Nedostatak vitamina D je takođe povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema i određenih kožnih oboljenja,piše N1
Da li su sardine u konzervi jednako dobre?
Iako nutricionisti skoro uvijek preporučuju svježu hranu umesto konzervirane ili zamrznute, konzervirane sardine su odlična opcija, u razumnim granicama. Ali treba tražiti one koje ne sadrže višak soli i koje su u maslinovom ulju.
Nutricionista Marija Sančez objašnjava da maslinovo ulje čuva sadržaj nezasićenih masnih kiselina bolje od drugih opcija, prenosi Index.hr.
„Iako su sardine u konzervi zdrave, na ovu vrstu proizvoda treba gledati kao na povremenu alternativu, a ne kao na redovnu zamjenu za svježu ribu.