Hrana i piće

Calzone sa špinatom

Sastojci za tijesto: 2 šolje mlake vode, 1 kesica kvasca, 2 kašike ulja, 1 kašika soli, 1 kašičicia šećera, 400 g brašna.

Fil: 450 g špinata, 2 glavice luka, 1 čehno bijelog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 250 g sira mozzarella, so, biber.

Za premaz: 1 jaje.

Priprema:

1. Kvasac pomiješati s malo tople vode i šećerom i ostaviti da se digne. U dublju posudu staviti brašno, dodati uzdignuti kvasac i ostale sastojke te zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom mjestu sat.

2. Luk i bijeli luk sitno narezati i staviti zagrijanu tavu sa maslinovim uljem. Dinstati nekoliko minuta i dodati špinat koji ste prethodno otopili i ocijedili višak vode. Začiniti solju i biberom. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta.

3. Tijesto razdijeliti na 4 dijela te svaki dio posebno razviti u oblik kruga. Na polovinu kruga staviti punjenje od špinata i poviše rasporediti kriške mozzarelle. Preklopiti drugom polovinom tijesta i krajeve učvrstiti. Calzone posložiti na pleh za pečenje koji ste prekrili pek papirom. Umutiti jaje i premazati calzone. Peći oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh