Uzgajanje kineskog kupusa je počelo pre 6000 godina, a ovu zdravu namirnicu možete da nađete u bolje snabdevenim prodavnicama.
Benefiti kineskog kupusa
Pored toga što je ukusan i možemo da ga iskoristimo za pripremu raznih salata i čorbica, treba da imamo na umu i koliko je dobar za naše zdravlje.
vitamin K (ima neospornu ulogu u zgrušavanju krvi, a pored toga poboljšava apsorpciju kalcijuma, pa posredno povoljno utiče i na naše kosti)
vitamin C (snažan antioksidans koji nas brani od nepovoljnog dejstva slobodnih radikala)
vitamin D (pospešuje apsorpciju kalcijuma i fosfora koji čine izgradjuju zube i kosti)
vitamin B6 (vrlo važan za metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina, a pored toga utiče i na formiranje crvenih krvnih zrnaca)
folna kiselina (ključna za pravilnu sintezu DNK, pa samim tim i izgradnju celog organizma)
Kineski kupus, pored vitamina, sadrži i minerale poput kalcijuma i kalijuma koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i reguliše krvni pritisak.
Kineski kupus i endometrioza
Kineski kupus, kao i sve ostale kupusnjače (brokoli, kelj, karfiol, prokelj) sadrže supstance koje su veoma korisne kod obolelih od endometrioze. Naime, neki od sastojaka utiču na smanjenje nivoa lošeg estrogena i pomažu kod regulacije hormona.
Kupusnjače treba jesti svakodnevno i truditi se da postanu redovan deo ishrane. Uživajte u ukusnim jelima i svim benefitima po zdravlje koje donose ove namirnice,piše Žena