Pita od jabuka je desert poznat još iz davnina pa se za nju uvijek govorilo da je najjeftiniji i brzo gotov kolač. Jednostavan je za pripremu, a gotovo nema osobe koja ju ne voli. Jabuke su nam dostupne tokom cijele godine pa ju možemo raditi kada god to poželimo.
Sastojci
Tijesto
400 gmekanog brašna
1jaje
1vanilin šećer
200 gmargarina
100 gšećera
0,5 paketićapraška za pecivo
1 žlicavrhnja
Nadjev
1 kgjabuka
cimet
1 paketićvanilin šećera
100 gšećera
1 žlicaruma
2 žlicemarmelade po vašoj želji
Priprema
1
Pripremite tijesto
U posudi pomiješajte margarin, šećer i brašno, te miksajte s mikserom dok ne dobijete homogeno tijesto.
2
Ohladite tijesto
Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi i stegne, oko 1 sat.
3
Pripremite nadjev
Ogulite jabuke, narežite ih na sitne komadiće, a zatim ih kratko propirjajte u tavi.
Dodajte cimet, vanilin šećer i šećer u pirjane jabuke. Po želji dodajte i malo ruma za aromu i marmeladu po vašem izboru (Ja sam koristila marmeladu od breskve).
Sve dobro promiješajte.
4
Nadjenite pitu
Podijelite ohlađeno tijesto na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite ga na dno posude za pečenje.
Malo izbockajte tijesto vilicom kako se ne bi napuhalo tijekom pečenja.
Preko tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka.
5
Pokrijte pitu
Drugi dio tijesta također razvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite ga na trake.
Trake tijesta poslažite na nadjev od jabuka u rešetkastom uzorku.
6
Ispecite u pećnici
Pitu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite je oko 25 do 30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe,piše Index
7
Poslužite
Ohlađenu pitu s jabukama i cimetom možete poslužiti kao ukusnu poslasticu uz kuglicu sladoleda od vanilije ili šlag. Uživajte u slastici s obitelji i prijateljima