Istraživanje sa UCLA otkrilo je da hrana bogata dokozaheksaenskom kiselinom, ili DHA omega-3 masnom kiselinom, može preokrenuti neke od efekata prejedanja.
Losos
Masne ribe kao što su divlji losos i sardine i skuša sadrže više od 10 puta DHA od drugih izvora kao što su orasi, spinat i cijela zrna. Ovo je dobro znati jer DHA štiti mozak od upalnih oštećenja, poboljšava učenje i pamćenje i liječi moždano tkivo oštećeno fruktozom. Losos je takođe odličan izvor selena i vitamina D.
Čia i laneno sjeme
Kada vam je muka nakon prejedanja, čia i lanene sjemenke su odličan izbor. Sadrže mnoštvo omega-3 masnih kiselina u samo dve supene kašike, a takođe su pune vlakana koja pomažu u hranjenju crevnih bakterija i pomažu u gubitku težine. Pored toga, ova vlakna takođe pomažu da izbacite sve toksine koje ste konzumirali.
Orasi
Samo jedna četvrtina šoljice oraha nudi više od 133 odsto preporučenog unosa omega-3 masnih kiselina. Studija Jejla iz 2015. sugeriše da bi njihovo konzumiranje moglo dovesti do sveukupne zdravije ishrane. Istraživači su otkrili da dodavanje 60 grama oraha dnevnoj ishrani tokom šest mjeseci dovodi do manjeg unosa nezdravih grickalica.
Sok aloe vere
Sok od aloe vere je ukusan način za čišćenje organizma nakon prejedanja. Nutricionista Niki Ostrover navodi da je ovo prva stvar koju preporučuje svojim klijentima nakon što pretjeraju sa konzumiranjem alkohola. Ovaj sok je pun vitamina, minerala i aminokiselina.
British Journal of General Practice navodi da aloe vera može smanjiti upalu crijeva i pomoći u popravljanju oštećenja u crijevima. Takođe može povećati zdrave bakterije u crijevima koje pomažu u varenju.
Temeljac
Čorba od kostiju ili temeljac takođe pomaže nakon prejedanja. Nutricionista Ostover navodi da su kuvane supe od kostiju lako svarljive, nadoknađuju izgubljene minerale i hranljive materije i jačaju crijeva. Supa omogućava tijelu da apsorbuje kalcijum, magnezijum, fosfor i minerale u tragovima, prenosi B92.
Takođe obezbjeđuje glukozamin, koji ublažava bol, i glicin, glutamin i prolin, koji nude niz prednosti. Djeluje na jačanju imunog sistema, sprečava upale, popravlja crijevnu sluzokožu i reguliše šećer u krvi.
Čaj od maslačka
Korijen maslačka od kojeg se pravi ovaj čaj prepun je vitamina A, C i D. Takođe sadrži cink, gvožđe, magnezijum i kalijum. Osim toga, ima više beta-karotena po porciji od šargarepe. Za razliku od listova maslačka, čaj nije gorak, a ublažava i nadutost.
Fermentisana pića i povrće
Ako ste pretjerali sa šećerom, uključite u ishranu probiotik. Na ovaj način povećaćete hlorovodoničnu kiselinu koja će vam pomoći u varenju, a sve te dobre crijevne bakterije pomoći će da se upije i razgradi šećer koji ste unijeli.
Fermentisano povrće kao što su kiseli kupus, kimči ili kiseli krastavci vraćaju hranljive materije obezbjeđujući punu dozu vitamina C, svih vitamina B grupe i bogatog dijela aminokiselina, posebno lizina i metionina.