Vijesti

Istorijska komemoracija u UN-u: Muftija Grabus zaključio govor molitvom za šehide Srebrenice

U sjedištu UN-a u New Yorku, održana je komemoracija na visokom nivou povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Uvodnim govorom komemoraciju na visokom nivou otvorio je Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija.

Iskoristio je priliku da se još jednom zahvali svim kosponzporima Rezolucije usvojene u ovom tijelu 23. maja, ali i da naglasi da više od 1000 tijela još nedostaje.

Uputio je riječi zahvalnosti sekretaru UN-a, koji danas nije bio u mogućnosti doći te je poslao svog savjetnika.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se također u sjedištu UN-a.

On je jasno naglasio da ova rezolucija ne pripisuje krivicu nijednoj grupi ili naciji.

“Ona priznaje neporecivu istinu o genocidu i nastoji odati počast sjećanju na njegove žrtve, dok promoviše pomirenje i razumijevanje. Onima koji pokušavaju iskriviti ovu rezoluciju poručujem: istina stoji uspravno. Historija se ne može prepisati za političke ciljeve. Pozivam vas da pokažete svoje vodstvo prisustvujući ovom komemoraciji iduće godine. Stanite s nama u sali Generalne skupštine UN-a, ujedinjeni u našoj posvećenosti miru i pravdi”, naveo je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je kako UN ne smije zaboraviti šta se desilo u Srebrenici i zahvalio se UN-u jer je usvojio Rezoluciju kojom se afirmira kultura sjećanja.

Naglasio je da postoje tri razloga zbog kojih je važno to što je Rezolucija usvojena.

– Prvo glasanjem za ovu Rezoluciju očuvan je kredibilitet UN-a jer su sudovi UN-a presudili da se u Srebrenici desio genocid. Drugo, glasanjem za ovu Rezoluciju upućena je planetarna poruka obespravljenim ljudima da ima nade za istinu. Treće, genocid u Srebreici pravna je činjenica koju negatori ne mogu izbrisati. U svojstvu predsjedavajućeg, posebno želim da naglasim da se ratni zločinci ne smiju skrivati iza cijelih naroda. Rezolucija predstavlja priliku za katarzu – rekao je Bećirović.

Dennis Francis, predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na početku govora tokom prve komemoracije ubijenim u genocidu u Srebrenici podsjetio je kako je u ovom bh. gradu počinjen najveći zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

“Kad se netrpeljivost i bigotriji dozvoli da procvjeta to kulminira zvjerstvom koje se ne može shvatiti. Uvijek moramo biti budni kad se radi o dehuminizaciji i degradiranju određene grupe jer to vodi ka neizrecivom zlu. Ključno je da se procesuiraju preostali počinioci genocida u Srebrenici”, poručio je.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus na kraju se obratio pristunima u sali dvorane.

Naveo je da u Svetoj Knjizi, Kur’anu Časnom, čitamo: ‘Ko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je cijeli svijet ubio, a ko spasi jedan život kao da je spasio živote svih ljudi.’ (El-Maida, 32)

“Dozvolite mi da ovaj govor zaključim molitvom za šehide genocida u Srebrenici, kao i za sve potlačene nevine ljude u svijetu. Neka Svemogući Bog podari milost njihovim dušama, a sjećanje na njih neka bude stalna inspiracija da gradimo bolji svijet od onog u kojem su oni živjeli, pišu Vijesti

Hvala vam na pažnji i predanosti ovom pitanju. Pozivam vas da dovom, molitvom ili minutom šutnje odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Neka je na sve njih Božiji rahmet. Hvala vam!”, poručio je na kraju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh