Hrana i piće

Cijelu sedmicu svaki dan jela lubenicu: Otkrila kakve su joj se promjene desile

Charlotte Hilton Andersen, urednica portala The Healthy, odlučila je provesti sedmicu jedući lubenicu svaki dan.

Lubenica - Ljepota.ba

Prije početka eksperimenta konsultirala se sa stručnjakom, registriranom dijetetičarkomJessicom Plowman, koja ima preko 15 godina iskustva. Plowman napominje da je lubenica voće koje se lako probavlja, hidratizira tijelo i opskrbljuje vrijednim fitonutrijentima, zbog čega je prikladna za osobe s različitim bolestima.

Razmotrite prednosti i mane prije nego što se odlučite na svakodnevno konzumiranje lubenice, važno je osigurati uravnoteženu prehranu s raznovrsnim voćem i povrćem. Iako je lubenica lako probavljiva, može izazvati nadutost kod nekih ljudi. Također, osobe koje pate od migrena trebale bi biti oprezne zbog sadržaja tiramina, koji može utjecati na krvni pritisak i izazvati glavobolje. Dijabetičari bi trebali biti oprezni zbog visokog udjela prirodnog šećera koji može izazvati skokove šećera u krvi. Osobe alergične na određene peludi također mogu doživjeti reakciju na lubenicu.Kako uključiti lubenicu u prehranu?
Svježe kocke lubenice: Izrežite lubenicu na velike komade kako bi zadržala čvrstoću i svježinu. Male kockice mogu brzo postati kašaste.

Smrznuta lubenica u smoothiju: Ako je lubenica prezrela, izrežite je i zamrznite. Smrznute kocke dodajte u smoothie za osvježavajući napitak.

Sok od lubenice: Sok od lubenice s dodatkom limete odličan je način za rashlađivanje ljeti. Možete ga kombinovati s drugim sokovima za raznovrsnost.

Čudesni rezultati
Lubenica, koja sadrži 92% vode, odličan je izbor za hidrataciju. Bogata je likopenom, vitaminima A i C, kalijem, magnezijem i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala i rizika od nekih bolesti. Likopen, snažan antioksidans, može smanjiti rizik od raka, bolesti srca i problema s vidom. Ipak, zbog visokog udjela šećera, preporučuje se konzumiranje uz obrok bogat proteinima i masnoćama kako bi se smanjio utjecaj na nivo šećera u krvi.

Nakon sedam dana konzumiranja lubenice, Charlotte Hilton Andersen osjetila je poboljšanu hidrataciju. Iako su neki učinci nevidljivi, redovno konzumiranje lubenice može dugoročno smanjiti rizik od srčanih bolesti i upala u tijelu. Zato, iskoristite sezonu lubenica za uživanje u ovom zdravom voću, piše Klik


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh