Aktuelno

Znate li kako na najbolji način oprati automobil?

Prvi korak jest odabir pravih proizvoda za čišćenje automobila, jer morate paziti da ne oštetite lak.

Unsplash

Prvi korak jest odabir pravih proizvoda za čišćenje automobila. Ne koristite kućna sredstva za čišćenje poput sapuna za ruke, deterdženta za pranje posuđa ili sredstva za čišćenje stakla na boji jer oni nisu namijenjeni za upotrebu na boji automobila i mogu ukloniti zaštitni vosak, navodi Consumer Report.

Koristite namjenski proizvod za pranje vozila, koji je blaži i posebno dizajniran za upotrebu na automobilskoj boji. Nanesite pjenu velikom, mekom prirodnom spužvom ili rukavicom od janjeće vune.

Ne perite automobil dok je vruće

Pranje odmah nakon vožnje ili nakon što je neko vrijeme bio parkiran na izravnoj sunčevoj svjetlosti može napraviti štetu. Toplota ubrzava sušenje sapuna i vode, što otežava pranje i povećava šanse za stvaranje mrlja ili naslaga.

Ne pravite kružne pokrete sa spužvom

To može stvoriti plitke, ali primijetne ogrebotine koje se nazivaju tragovi vrtloga. Umjesto toga, pomičite spužvu uzdužno po haubi i drugim pločama karoserije. I nemojte nastaviti koristiti spužvu koja je pala na tlo, a da je temeljito ne isperete. Spužva može pokupiti čestice prljavštine koje mogu izgrebati boju, prenosi Hayat.

Sve površine dobro isperite vodom

Prije nego počnete prati automobil kako biste uklonili prljavštinu i ostatke koji bi mogli uzrokovati ogrebotine važno je isprati ga vodom. Kad počnete, koncentrišite se na jedan dio po jedan, perući i ispirajući svako područje u potpunosti prije nego prijeđete na sljedeće. To osigurava da imate dovoljno vremena za ispiranje prije nego što se sapun osuši.

Počnite od vrha, a zatim obiđite automobil. Nakon završne obrade, koristite crijevo bez mlaza i pustite da voda teče preko automobila od vrha do dna prilikom ispiranja.

Osušite automobil

Ne dopustite da se automobil osuši ns vazduhu i ne očekujte da će sama vožnja učiniti učinkovit posao. To može ostaviti vodene tragove uzrokovane mineralima u tvrdoj vodi. Osim toga, nemojte koristiti abrazivnu krpu ili drugi materijal koji može ostaviti ogrebotine na boji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh