Potrebno je samo da uvedete ove ciljeve u dnevne navike, razmišljajte o izbacivanju 50 kalorija ili nešto drugačijem obroku, piše portal Eatthis.com.
1. Napravite lijepu atmosferu
Kada uložite vrijeme na kreiranje određene atmosfere, to može povećati zadovoljstvo obrokom, zbog čega se vjerovatno nećete prejesti. Prema studiji Psihološki izvještaji, ljudi koji su jeli u opuštenoj sredini sa prigušenim svjetlima i laganom muzikom pojeli su 175 manje kalorija po obroku od onih koji su bili u tipičnom restoranskom ambijentu.
2. Pojedite cijelu voćku
Istraživači sa Harvarda otkrili su da je zamjena tri čaše voćnog soka nedjeljno sa tri porcije cijele voćke povezana sa sedam odsto smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2. Ovo je izuzetno jednostavan savjet za ishranu koji bi zaista trebalo odmah da primjenite.
3. Uživajte u grickalicama poslije vežbanja
Istraživanje je otkrilo da su žene i muškarci sa dijabetesom tipa 2 koji su radili vježbe od šest minuta tri puta dnevno, prije obroka, imali niži nivo šećera u krvi poslije obroka nego što je bio slučaj u osnovnom testiranju. Ako poslije vježbanja uzimate grickalice, samo budite sigurni da su kvalitetne.
4. Koristite manje činije
Istraživači su otkrili da su ljudi koji su dobili veće činije, sipali i pojeli 16 odsto više od onih kojima su date manje činije. Iskoristite ovaj jednostavan savjet za ishranu i primenite ga odmah – uživajte u obrocima iz manjih činija.
5. Isključite sve aparate prije obroka
Odolite nagonu da jedete i pijete dok gledate videe ili provjeravate mejl. Istraživači su objavili da ljudi koji jedu dok im je ometena pažnja, jedu 10 odsto više u jednoj porciji nego što bi inače pojeli. Dodajte to u listu loših navika koje vam dodaju salo na stomaku i promijenite je odmah.
6. Jedite prije nego što jedete
Predjelo na bazi supe, čorbe ili čak jabuke može smanjiti ukupni unos kalorija tokom obroka za čak 20 odsto, prema seriji Volumetriks studije sa Pen Stejta. Ako uzimate jabuku, neka bude crvena – istraživači su otkrili da je bolja za mršavljenje od zelene.
7. Kupujte zamrznutu hranu
Uštedite novac na svojim omiljenim proizvodima iz zamrzivača, cijele godine! Istraživanja pokazuju da zamrznuto voće i povrće, ubrano i pripremljeno u pravom trenutku, može biti hranljivije nego svježi proizvodi. Ovo je jednostavan savjet koji bi bilo dobro da odmah primijenite, i da ga se pridržavate dugoročno.
8. Začinite stvari
Piperin, prepoznatljiv sastojak bibera, može da ima veliku mogućnost da se meša u nastanak novih masnih ćelija – to je adipogeneza, što rezultira širenjem struka, većom masnoćom u tijelu i povećanim nivoom holesterola. Zato, pazite koje začine birate.
9. Samo dodajte cimet
Dobre vijesti za ljubitelje ugljenih hidrata. Serija istraživanja Američkog žurnala kliničke nutricije otkrila je da dodavanje kašičice cimeta skrobnom obroku (kao što su ovsene pahuljice) u stvari može pomoći stabilizaciji šećera u krvi i smanjiti skokove insulina. Srećom, cimet se lako nađe i zaista je savet koji bi trebalo da primijenite već danas.
10. Bez jutarnjih grickalica
Skorašnja studija pokazala je da ljudi koji grickaju prepodne grickaju češće i u toku dana nego oni koji grickaju popodne, što rezultira ugroženim naporima za mršavljenje. Izbjegnite prepodnevne grickalice i dodatne kalorije. „Zaronite” u fioku sa grickalicama i slatkišima popodne, a tada birajte kvalitetne stvari i ostanite na pravom putu.