U najvećoj fabrici čokolade na svijetu švicarskog giganta Barry Callebaut u belgijskom gradu Wieze otkrivena je salmonela. Glasnogovornik kompanije rekao je za Agenciju France-Presse da je zaustavljena proizvodnja u tvornici koja proizvodi tekuću čokoladu u veleprodajnim serijama za 74 klijenta koja se proizvodi za slastičarnice.
Dodao je da je Barry Callebaut trenutno kontaktirao sve kupce koji su mogli primiti kontaminirane proizvode. Proizvodnja čokolade u Wiezeu se obustavlja do daljnjeg.
Kompanija je kontaktirala i sve svoje klijente i zamolila ih da ne šalju nikakve proizvode napravljene s čokoladom od 25. juna iz tvornice u Wiezeu, smještene u Flandriji, sjeverozapadno od Brisela.
Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA je informirana, a glasnogovornik je rekao AFP-u kako je otvorena istraga.
Tvornica u Wiezeu ne pravi čokoladu koja se direktno prodaje kupcima te iz kompanije poručuju kako nema razloga za vjerovati da je kontaminirani proizvod za klijente završio na policama trgovina.
Strah se pojavio nekoliko sedmica nakon slučaja čokolade kontaminirane salmnonelom u tvornici Ferrero u Arlonu u južnoj Belgiji, koja proizvodi Kinder čokolade.
Belgijske vlasti su objavile 17. juna kako su dale “zeleno svjetlo” za ponovno pokretanje tvornice talijanskog diva za tromjesečno testno razdoblje.
Švicarska grupa Barry Callebaut kakaom i čokoladnim proizvodima opskrbljuje mnoge kompanije u prehrambenoj industriji uključujući industrijske divove poput Hershey, Mondelez, Nestle ili Unilever.
Godišnja prodaja, svjetskog broja jedan u sektoru, iznosila je 2,2 miliona tona tokom 2020/2021. finansijske godine.
Tokom protekle finansijske godine, grupa sa sjedištem u Cirihu, ostvarila neto profit od 384,5 miliona švicarskih franaka odnosno 402 miliona američkih dolara. Grupa zapošljava više od 13 hiljada ljudi u više od 60 proizvodnih pogona širom svijeta.