Aktuelno

Ovaj auto je stvoren za uživanje u jurnjavi

Facebook / Caterham

​Britanski proizvođač lansirao je Final Edition. ​U pitanju su modeli 485 i 485 CSR koji nakon ove strogo limitirane serije i više od deset godina na tržištu odlaze u penziju. Najsnažniji modeli iz Caterhamove Seven serije ne idu dalje od Evro 6 norme, pa u ispušnim emisijama i leži glavni razlog obustave proizvodnje.

Obje ponuđene serije pokreće 2.0 atmosferski motor iz Fordove Duratec serije koji daje 228 KS i 205 Nm, a vrti se sve do 8500 o/min. Možda na prvu zvuči skromno, ali kad se poveže s filozofijom lake gradnje i ekstremnim bolidima, ovi automobili s ručnim pet-stepenskim mjenjačem i zadnjim pogonom su i te kako brzi.

Na ravnici do stotke potegnu za 4.1 sekundu i ne posustaju sve do 224 km/h. Recimo i kako se CSR izvedba distancira sofisticiranijim podvozjem, ali i primjetno većom šasijom i točkovima. CSR je tako 180 mm duži i 230 mm širi, dok je visina povećana za 25 mm.

Slavljenički 485 vozi na 13-inčnim točkovima Black Apollo, dok CSR ima dva broja veće Vulcano naplatke. Oba modela dobijaju brojne ekskluzivne detalje, uljučujući i tapecirung interijera u kombinaciji kože i Alcantare.

Caterham će ponuditi 60 primjeraka 485, 25 većeg 485 CSR te još 10 automobila namijenjenih japanskom tržištu. Početna cijena je 67.495 evra, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh